PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Januari 23, 2019 -Rabu

 
  "SPA AIR PANAS & BERMAIN SALJI" -- LIAONING MENGHANTAR JEMPUTAN TAHUN BARU MEREKA KE SELURUH DUNIA

Tuesday 13/02/2018

AsiaNet 72298

SHENYANG, China, 13 Feb., 2018 /Xinhua-AsiaNet/ --

Pasar membeli-belah, merasa makanan, mengharapkan tuah yang baik, kuplet... Pada 6 Februari, koc yang dipenuhi dengan pelajar-pelajar antarabangsa dari Universiti Liaoning yang datang dari Rusia, Afghanistan, Tajikistan, Benin, Kenya serta media tempatan telah mengembara ke Fushun dan Yingkou. Dari budaya Manchu kepada adat resam kaum Liaohe, setiap orang merasai keindahan tradisi orang Cina, juga menyambut Tahun Baru Cina tradisional iaitu Tahun Anjing bersama penduduk tempatan.

Di kota raya kuno di Hetu Ala Fushun, pelajar-pelajar asing kita telah menyaksikan persembahan rakyat bagi tradisi Manchu, yang digabungkan dengan cerita-cerita sejarah dari Hetu Ala untuk mengalami perubahan keadaan masa. Di Festival Bendera Merah Yingkou, pelajar-pelajar asing telah mengambil bahagian di dalam acara tradisional Cina iaitu "mengejar pasaran", menulis kuplet Festival Musim Bunga dan watak-watak Fu dengan artis-artis tempatan untuk merasai adat resam tradisional Cina Festival Musim Bunga.

"Ia sangat sibuk di sini. Saya melihat orang yang bersuka ria di merata-rata tempat. Saya bukan sahaja merasai suasana Tahun Baru Cina, tetapi juga menikmati pelbagai makanan Cina. Saya sangat gembira kerana mendapat peluang ini untuk mengambil bahagian di dalam acara istimewa ini," kata SUSAN KARIMI NJIRU, pelajar Kenya dari Universiti Liaoning. Beliau menyatakan bahawa beliau amat seronok dengan 'segala-gala yang berbentuk Cina'. Acara ini telah meningkatkan pemahaman beliau mengenai budaya orang Cina.

Liaoning telah melancarkan tema "Spa Air Panas & Bermain Salji -- berkunjunglah ke Liaoning untuk acara Tahun Baru yang Meriah" yang sudah pun diadakan selama tiga tahun berturut-turut, mencipta dan membangunkan satu siri produk dan laluan khas yang berkaitan dengan acara tersebut, dan telah menarik minat ramai orang dan penghargaan terhadap adat resam rakyat di sini. Kesan jenama bagi pelancongan musim sejuk itu telah mula menampakkan hasil.

"Liaoning mempunyai sumber-sumber yang kaya bagi pelancongan musim sejuk. Ia mempunyai budaya rakyat tradisional Cina yang unik. Kami berada di sini bagi menjemput pelancong-pelancong dari seluruh dunia untuk datang dan menghabiskan Tahun Baru Cina di Liaoning!" kata Wang Xiaojiang, Timbalan Pengarah Suruhanjaya Pelancongan Wilayah Liaoning.
 
Sumber: Suruhanjaya Pelancongan Wilayah Liaoning
 
Pautan Lampiran Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=306844 

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2019 MREM . All rights reserved.