PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Mei 28, 2020 -Khamis

 
  QUEQI MEDIA CULTURE: MENGUKUHKAN HUBUNGAN KEWANGAN ANTARA CHINA DAN ASEAN UNTUK MENGUKUHKAN KERJASAMA PERDAGANGAN DAN KEWANGAN

Friday 20/09/2019BEIJING, 20 Sept (Bernama-BUSINESS WIRE) -- Edisi ke-16 China-ASEAN akan diadakan dari 20 hingga 23 September 2019 di Nanning, Guangxi, China. Menurut Setiausaha Agung Sekretariat Pameran China-ASEAN, Wang Lei, sebuah pameran mengenai perkhidmatan kewangan akan dianjurkan di Pusat Pameran Antarabangsa Nanning untuk institusi kewangan untuk memaparkan pembiayaan merentas sempadan, penempatan sempadan, fintech dan ITFIN. Sesetengah institusi kewangan telah mengesahkan penyertaan mereka, seperti Bank of China, Agricultural Bank of China, China Construction Bank, ICBC, HSBC (China) dan DBS Bank of Singapore, dsb.
 
Bank-bank dari sepuluh negara ASEAN telah menubuhkan 36 cawangan di China. Bank-bank di Singapura dan Thailand mempunyai bilangan cawangan terbesar. Tiga bank Thailand telah menubuhkan 9 cawangan di China, di mana Bangkok Bank telah membuka empat cawangan di Beijing dan Shanghai. Bank-bank ini mengendalikan aktiviti seperti perbankan borong dan runcit dan terus mempelbagaikan. Sementara itu, cabang-cabang institusi kewangan Cina juga berkembang di ASEAN.
 
Di samping itu, China-ASEAN juga menggalakkan penubuhan rangkaian penyelesaian dua hala di sebuah bank untuk memudahkan penyelesaian perdagangan RMB rentas sempadan. China telah memperkenalkan urus niaga langsung dalam pasaran pertukaran asing antara bank, termasuk RMB berbanding dolar Singapura, ringgit Malaysia dan baht Thailand, yang inovatif dari segi mendaftarkan RMB terhadap Riel Kemboja. China juga telah membuat perjanjian dengan Singapura, Malaysia, Thailand dan negara-negara lain untuk penubuhan pelabur institusi asing yang bertauliah dalam RMB (RQFII). Jumlah pelaburan akan menjadi 200 bilion yuan dan pertukaran dua mata wang tempatan antara mereka berjumlah 650 bilion yuan. Penyelesaian transaksi komersil rentas sempadan dalam RMB membantu kedua-duanya untuk mengelakkan risiko mata wang dan untuk mengurangkan kos pertukaran dalam peraturan syarikat.
 
Pada tahun 2018, China melancarkan “Rancangan Global untuk Membina Pembukaan Kewangan ASEAN untuk Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang” dan “Rancangan Komprehensif untuk Koridor Laut Baru Barat”. Pada tahun 2019, China meluluskan penubuhan zon perdagangan bebas perintis di Guangxi untuk memperluaskan kerjasama dengan ASEAN, menggalakkan liberalisasi pelaburan dan inovasi dalam perkhidmatan kewangan. Pembiayaan modal merupakan pangsi penting bagi pembinaan yang dicadangkan oleh BRI. Kerjasama kewangan memainkan peranan penting dalam membina komuniti perkongsian masa depan antara China-ASEAN.
 
Ekspo China-ASEAN menganjurkan beberapa siri aktiviti, seperti pameran perkhidmatan kewangan, Forum Sidang Kemuncak China-ASEAN mengenai Kerjasama Kewangan dan Pembangunan, yang diadakan selama 10 sesi. Lebih 1,000 institusi, 3500 pemimpin kewangan dan elit perniagaan dari China, ASEAN, Eropah, Amerika Syarikat dan negara-negara lain mengambil bahagian dalam persidangan itu.
 
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:
Yu.Ji
Queqi Media Culture Co.,Ltd
media.yu@foxmail.com
www.queqicn.com
 
Sumber: Queqi Media Culture Co., Ltd
 
--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2020 MREM . All rights reserved.