PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Februari 25, 2020 -Selasa

 
  IBU PEJABAT ANTARABANGSA GPHL MENETAP DI MACAU, PROJEK PERTAMA SEMASA KERAJAAN PENGGAL KELIMA BAGI SAR MACAU

Monday 06/01/2020AsiaNet 82392

GUANGZHOU, China, 6 Jan., 2020 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Permulaan bagi tahun 2020 telah menyaksikan projek-projek utama yang menggalakkan kerjasama di antara Guangdong dan Macau. Pada 3 Januari, Guangzhou Pharmaceutical Group (Macau) International Development Co., Ltd. (di bawah ini dirujuk sebagai “syarikat itu”) telah diwujudkan di Macau. Ho Lat Seng, Ketua Eksekutif bagi Wilayah Pentadbiran Khas Macau, telah menulis satu perutusan tahniah di atas sumbangannya kepada kepelbagaian industri dan momentum baharu, dan dengan itu satu pembangunan ekonomi yang agak pelbagai di Macau.

Syarikat itu ditubuhkan oleh Guangzhou Pharmaceutical Holdings Limited (GPHL) dengan kerjasama Guangdong Namyue Group, perusahaan terkemuka Guangdong di Macau dan True Point Global Limited, sebuah perusahaan Macau. Diasaskan sebagai sebuah platform untuk perniagaan antarabangsa GPHL, ia adalah komited untuk menjadi sebuah tiang pertumbuhan baharu dengan daya saing antarabangsa untuk menerajui di Kawasan Greater Bay Guangdong-Hong Kong-Macau dan pada masa yang sama meliputi negara-negara Asia Tenggara dan negara-negara yang bertutur bahasa Portugis. Ia bertujuan untuk memperdalamkan kerjasama farmaseutikal di Kawasan itu dan menggalakkan pembangunan ekonomi Macau yang agak pelbagai dan mempercepatkan susun atur pengantarabangsaan GPHL.

Li Chuyuan, Pengerusi bagi GPHL, berkata struktur hak pemegangan saham bagi syarikat itu, sambil menyumbang kepada pembangunan bersepadu bagi syarikat-syarikat dari kedua-dua Guangdong dan Macau, memberi manfaat kepada menggalakkan pekerjaan tempatan dan pembangunan yang pelbagai bagi industri di Macau.

Menurut perancangan itu, ibu pejabat antarabangsa GPHL di Macau akan menggalakkan pembentukan perikatan perindustrian di bawah bimbingan “sebuah negara, dua sistem”, “sebuah syarikat, dua tempat” dan “satu produk, dua pasaran yang menjual”. “Dua sistem” membantu untuk mempercepatkan strategi bergerak ke arah global GPHL dengan kekuatan institusi. Dengan pangkalan mereka di Guangzhou, dan ibu pejabat antarabangsa mereka di Macau, ia dapat memanfaatkan kelebihan sumber di “kedua-dua tempat” ini. Ia akan juga membolehkan GPHL untuk bersaing dengan lebih baik di pasaran domestik dan antarabangsa.

GPHL telah membangunkan satu strategi '1-2-4-6' untuk ibu pejabat antarabangsa mereka di Macau, yang merangkumi satu misi, dua sasaran, empat aspek dan enam langkah. Misi itu adalah untuk menyokong pembangunan ekonomi Macau yang agak pelbagai dengan memudahkan pembangunan dan inovasi di dalam industri Perubatan Cina Tradisional (TCM) tempatan. Kedua-dua sasaran itu adalah untuk menjadikan Macau sebagai sebuah pangkalan perindustrian farmaseutikal antarabangsa yang bertaraf dunia, dan untuk memainkan satu peranan yang penting di dalam memperluaskan skala industri yang bernilai seratus-bilion yuan di Macau (dan Hengqin) melalui empat aspek, iaitu penjenamaan, teknologi, budaya dan pengalaman; enam langkah akan diambil, menyusun atur dari barisan produk, operasi, strategi, saluran, rantaian perindustrian dan subjek.

Untuk pembangunan masa hadapan bagi ibu pejabat antarabangsa mereka, GPHL juga telah mewujudkan Guangzhou Pharmaceutical (Hengqin) Medicine Industrial Park Co., Ltd. di Taman Perindustrian Sains dan Teknologi TCM bagi Kerjasama antara Guangdong dan Macau (Taman GMTCM). Berkhidmat sebagai sebuah platform untuk R&D farmaseutikal dan perindustrian, ia akan memperkenalkan projek-projek baharu termasuk R&D, rantaian bekalan farmaseutikal, pengekstrakan Perubatan Cina, yang akan membantu GPHL terbabit ke dalam sebuah perusahaan bertaraf dunia.
 
Sumber: Guangzhou Pharmaceutical Group (Macau) International Development Co., Ltd.
 
Pautan Lampiran Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=355038 

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2020 MREM . All rights reserved.