PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Februari 25, 2020 -Selasa

 
  KURITA WATER INDUSTRIES MEMENANGI ANUGERAH KETUA PENGARAH AGENSI BAGI SUMBER ASLI DAN TENAGA PADA HADIAH UTAMA PEMULIHARAAN TENAGA 2019 UNTUK PENINGKATAN KECEKAPAN PEMINDAHAN HABA MELALUI TEKNOLOGI PEMELUWAPAN TITISAN

Friday 17/01/2020TOKYO, 17 Jan (Bernama-BUSINESS WIRE) -- Kurita Water Industries Ltd. (TOKYO: 6370) (Ibu Pejabat: Nakano-ku, Tokyo; Presiden: Michiya Kadota; kemudian dari ini “Kurita”) dengan sukacitanya mengumumkan bahawa ia telah menerima Anugerah Ketua Pengarah Agensi bagi Sumber Asli dan Tenaga dalam kategori Produk dan Model Perniagaan bagi Hadiah Utama Pemuliharaan Tenaga 2019 yang dianjurkan oleh Pusat Pemuliharaan Tenaga, Jepun (dengan disokong oleh Kementerian Ekonomi, Perdagangan dan Industri). Hadiah itu telah diberikan kerana peningkatan kecekapan pemindahan haba melalui Teknologi Pemeluwapan Titisan Kurita. Ini menandakan kali kedua Kurita telah diiktiraf di dalam Hadiah Utama Pemuliharaan Tenaga, selepas memenangi Anugerah Pengerusi Pusat Pemuliharaan Tenaga bagi teknologi DReeM Polymer™ mereka pada tahun 2017.
 
Hadiah Utama Pemuliharaan Tenaga itu mengiktiraf inisiatif pemuliharaan tenaga yang menjadi contoh di pihak pengendali dan tapak perniagaan, serta produk dan model perniagaan yang menunjukkan pemuliharaan tenaga yang sangat baik. Usaha itu dianjurkan untuk mengembangkan kesedaran bagi pemuliharaan tenaga di Jepun, menggalakkan penggunaan produk yang menjimatkan tenaga secara meluas, dan membantu membina sebuah masyarakat yang berorientasikan pemuliharaan tenaga. Dalam Hadiah Utama Pemuliharaan Tenaga 2019 sejumlah 52 tema telah dikenal pasti untuk pengiktirafan, dengan Anugerah Ketua Pengarah Agensi bagi Sumber Asli dan Tenaga dalam kategori Produk dan Model Perniagaan diberikan kepada lima penerima.
 
Di bawah tema yang memenangi anugerah itu, Kurita telah diiktiraf kerana usaha mereka untuk mencapai pemuliharaan tenaga menerusi Teknologi Pemeluwapan Titisan mereka yang baharu dan bagi teknologi yang menjadi dasar. Secara umum, satu lapisan air membentuk pada permukaan logam di penghujung wap bagi penukar haba yang menggunakan wap yang dihasilkan oleh dandang, disebabkan oleh pemeluwapan wap. Walaupun sangat tipis, lapisan air ini secara drastik mengurangkan kecekapan pemindahan haba, sekali gus menghasilkan penggunaan tenaga yang lebih tinggi dan produktiviti yang lebih rendah disebabkan oleh jumlah wap yang lebih tinggi yang perlu digunakan. Teknologi Pemeluwapan Titisan milik Kurita memberikan ciri-ciri tak telap air kepada permukaan logam bagi penukar haba untuk menyingkirkan lapisan air dan meningkatkan kecekapan pemindahan haba. Ini seterusnya menjimatkan tenaga disebabkan oleh jumlah berkurangan bagi wap yang digunakan, dan meningkatkan produktiviti. Lebih-lebih lagi, memandangkan kesannya dihasilkan dengan hanya menambah kimia rawatan air dengan ciri-ciri tak telap air ke barisan wap secara serta merta sebelum sebuah penukar haba, penyelesaian itu boleh digunakan dengan kemudahan pengeluaran yang masih beroperasi.
 
Kurita pada masa ini sedang menghasilkan penyelesaian dengan menggunakan teknologi ini merentasi pelbagai bidang perniagaan, dan telah mengesahkan kesannya di sebuah kilang kertas, di mana penggunaan wap bagi setiap unit dan pelepasan CO2 telah berkurangan sebanyak 5-10% setahun secara purata. Kesan pemuliharaan tenaga itu boleh dipertingkatkan lagi dengan kawalan di dalam gabungan dengan teknologi IT dan penderiaan. Melangkah ke hadapan, Kurita mengeluarkan penyelesaian ini sebagai satu perniagaan berasaskan kontrak di mana ia berkongsi manfaat untuk pengeluaran peralatan seperti penggunaan tenaga yang berkurangan dan volum pengeluaran yang lebih tinggi dengan pelanggan.
 
Di bawah Rancangan Pengurusan Jangka Sederhana MVP-22, Kurita melihat “menyelesaikan isu-isu yang berkaitan dengan sumber air” dan “merealisasikan penggunaan tenaga lestari” sebagai isu-isu sosial yang perlu ditangani secara satu keutamaan, dan memberi tumpuan kepada mewujudkan nilai bersama dengan masyarakat. Dengan perhatian yang mendalam tentang bagaimana penggunaan tenaga boleh dioptimumkan di dalam industri, Kumpulan Kurita berhasrat untuk menyampaikan peningkatan kecekapan terma secara meluas di kilang-kilang, dan akan terus bekerja dengan pelanggan dalam usaha untuk menggunakan tenaga yang mapan.

Rujukan:  Maklumat Berkaitan dan Pautan
 
Lihat versi sumber di  businesswire.com: 
https://www.businesswire.com/news/home/20200116005911/en/

Hubungi

Kurita Water Industries Ltd.
Jabatan Pemasaran1, Kumpulan Pemasaran, Bahagian Perniagaan Penyelesaian
E-mel: kwi_global_inquiry@kurita-water.com
 
Sumber : Kurita Water Industries Ltd.

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2020 MREM . All rights reserved.