PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Februari 25, 2020 -Selasa

 
  KEMAJUAN YANG AMAT BESAR DI DALAM TRANSFORMASI DAN PEMBANGUNAN EKONOMI HAINAN

Wednesday 22/01/2020AsiaNet 82601

HAIKOU, China, 22 Jan., 2020 /Xinhua-AsiaNet/ --
 
Pada 17 Januari, wakil Kerajaan Rakyat bagi Wilayah Hainan telah mendedahkan pada sidang akhbar kedua yang diadakan pada Sesi Ketiga bagi Kongres Rakyat Kebangsaan Keenam bagi Wilayah Hainan bahawa Kerajaan Rakyat bagi Wilayah Hainan telah secara aktif mempromosikan pembinaan zon perdagangan bebas dan pelabuhan perdagangan bebas pada tahun 2019. Masyarakat ekonomi di wilayah itu telah menunjukkan kemajuan yang mantap, struktur yang lebih baik, momentum yang lebih kukuh, faedah yang lebih baik dan pembangunan berkualiti tinggi yang lebih mapan.

Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan Wilayah Hainan telah memperkenalkan bahawa petunjuk utama Hainan pada tahun 2019 telah menyaksikan pertumbuhan yang mantap. Pada tahun 2019, pembangunan dan transformasi ekonomi yang berorientasikan eksport bagi Hainan telah mencapai hasil yang positif, dengan membawa banyak sorotan dan vitaliti kepada pembangunan pelaburan asing, perdagangan asing dan bidang-bidang lain. Di samping Hong Kong, Singapura dan Amerika Syarikat, pelaburan langsung asing di Wilayah Hainan dari Jerman, Kanada dan wilayah-wilayah maju yang lain di Eropah dan Amerika Syarikat turut mencapai kejayaan. Pada masa yang sama, Hainan terus menguatkan perdagangan mereka dengan negara-negara di sepanjang Belt and Road, mempromosikan projek “Jendela kepada Perdagangan Global”, dan mengoptimumkan struktur perdagangan mereka di sekitar tujuan membina sebuah pusat penggunaan pelancongan antarabangsa, dan menjadikan import bagi produk-produk bebas cukai satu kemuncak baharu di dalam pembangunan perdagangan luar negara.

Pada tahun 2019, Hainan telah mencapai keputusan yang berhasil di dalam pelarasan struktur dan transformasi bagi enjin-enjin pertumbuhan.

Dari segi pembangunan pertanian tropika, Hainan secara aktif memudahkan penyepaduan bagi industri utama, sekunder dan peringkat ketiga dan memberikan penekanan kepada ketiga-tiga industri tonggak iaitu getah, kelapa dan buah pinang, dan penyelidikan, pembangunan dan pengeluaran buah-buahan dan sayur-sayuran musim sejuk.

Ruang baharu telah diteroka untuk industri perkhidmatan moden. Industri Internet Hainan berkembang dengan pesat, dan sokongan mereka terhadap industri-industri penting dan projek-projek utama telah diperkuatkan dari segi industri kewangan. Hainan juga melancarkan Bandar Raya Sains dan Teknologi Sanya Yazhou Bay, Zon Perintis Inovasi Pendidikan Antarabangsa Lingshui Li'an dan projek-projek yang lain.

Pembangunan bagi industri berteknologi tinggi telah dipercepatkan. Hainan secara aktif membangunkan industri darat, laut dan udara yang baru muncul, memperluaskan rantaian industri minyak dan gas dan mengembangkan ruang pembangunan bagi industri farmaseutikal. “Dengan berlatarbelakangkan tekanan ke bawah ekonomi yang semakin meningkat, bilangan perusahaan berteknologi tinggi di Hainan telah mencapai tahap tinggi yang baharu kepada 566,” kata Xie Jing, Ketua Pengarah bagi Jabatan Sains dan Teknologi Wilayah Hainan, dengan menyatakan bahawa inovasi saintifik dan teknologi adalah berkesan dalam meningkatkan transformasi dan pembangunan ekonomi Hainan.

Dari segi pelancongan, Hainan telah menerima 83.112 juta pelancong domestik dan asing pada tahun 2019, dengan menjadikan jumlah hasil pelancongan kepada RMB 10.578 juta. Di antaranya, 1.4359 juta pelancong dalam negeri telah diterima, meningkat 13.6% tahun ke tahun. “Hainan mengambil pembinaan sebuah pusat penggunaan pelancongan antarabangsa sebagai tugas utama mereka pada tahun 2019 untuk mempromosikan transformasi dan peningkatan industri pelancongan di dalam pendalaman keseluruhan bagi pembaharuan dan keterbukaan,” kata Sun Ying, Ketua Pengarah bagi Jabatan Pelancongan, Budaya, Radio, Televisyen dan Sukan di Wilayah Hainan.
 
Sumber: Kerajaan Rakyat bagi Wilayah Hainan

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2020 MREM . All rights reserved.