Sultan bin Ahmed Hadiri Majlis Graduasi Sarjana Media di Sepanyol

Selasa 30/06/2026

Table
Sultan bin Ahmed menghadiri Majlis Graduasi Sarjana Media di Sepanyol (Foto: AETOSWire) 

BARCELONA, Sepanyol, 30 Jun (Bernama-BUSINESS WIRE) -- Duli Yang Teramat Mulia Sheikh Sultan bin Ahmed bin Sultan Al Qasimi, Timbalan Pemerintah Sharjah dan Presiden University of Sharjah (UOS), pada Jumaat menghadiri majlis graduasi kohort pertama program Sarjana Sains dalam Keusahawanan Media dan Inovasi Digital di University of Barcelona, program pertama seumpamanya yang ditawarkan oleh Kolej Komunikasi University of Sharjah dengan kerjasama University of Barcelona serta sokongan strategik daripada Sharjah Media City (Shams).

Baginda menzahirkan rasa bangga terhadap pencapaian para graduan dan memuji kerjasama kukuh antara kedua-dua universiti, yang berkongsi komitmen terhadap ilmu pengetahuan, kecemerlangan dan pemahaman global. Baginda menegaskan bahawa graduasi menandakan permulaan perjalanan baharu, bukannya pengakhirannya.

Baginda mengumpamakan para graduan seperti kapal yang meninggalkan pelabuhan selamat, sambil menyatakan bahawa kapal dibina untuk belayar melangkaui ufuk, menghadapi perkara yang belum diketahui dan menemui dunia baharu. Baginda bertitah bahawa para graduan sedang memulakan masa depan yang penuh dengan peluang, cabaran dan pencapaian, dilengkapi ilmu pengetahuan, ketahanan dan keazaman untuk berjaya.

Baginda menambah bahawa visi ini mencerminkan nilai-nilai UAE, yang diwarisi daripada generasi terdahulu yang percaya bahawa kemakmuran terhasil daripada keterlibatan dengan dunia yang lebih luas, belajar daripadanya dan menyumbang kepadanya. Baginda menyifatkan program sarjana tersebut sebagai ungkapan moden bagi kepercayaan ini, yang menghubungkan Sharjah dan Barcelona sambil menghimpunkan dua institusi, budaya dan tradisi kecemerlangan yang tersohor. Program itu membolehkan pelajar mendapat manfaat daripada kekuatan intelektual dan budaya kedua-dua negara, sekali gus menyediakan mereka untuk kerjaya yang berjaya dalam dunia yang semakin saling terhubung.

Baginda menegaskan bahawa bidang pengkhususan tersebut merupakan hab istimewa tempat lahirnya idea baharu yang bernas, maklumat diteliti, ditafsir dan dibentuk sebelum dikongsi dengan dunia. Era digital telah mengubah kelajuan dan penyebaran maklumat, membolehkan kisah, platform dan naratif yang mereka cipta menjangkau khalayak di seluruh dunia, satu kuasa yang memerlukan kerendahan hati, integriti dan wawasan.

Baginda turut mengetengahkan peranan Shams sebagai rakan strategik ketiga dalam membina kerjasama kukuh antara akademia, industri dan ekonomi kreatif. Baginda bertitah bahawa kerjasama ini melengkapkan graduan dengan pengalaman praktikal, pendedahan kepada pelbagai perspektif dan kemahiran yang diperlukan untuk menangani cabaran dunia sebenar. Baginda menggalakkan para graduan supaya terus menuntut ilmu dan memberi inspirasi kepada orang lain, sambil menzahirkan penghargaan kepada keluarga mereka serta kakitangan akademik dan pentadbiran kedua-dua universiti.

Baginda menyampaikan sijil graduasi kepada 24 graduan, mengucapkan tahniah kepada mereka dan mendoakan kejayaan dalam kerjaya masa depan mereka.

Sebelum majlis tersebut, baginda bertemu dengan Dr Joan Guàrdia Olmos, Rektor University of Barcelona, bagi membincangkan cara untuk memperkukuh kerjasama akademik dan saintifik. Baginda turut melawat kemudahan akademik universiti berkenaan, dewan graduasi, perpustakaan serta koleksi manuskrip dan buku nadirnya.

Di luar acara lawatan itu, baginda turut menyaksikan majlis pemeteraian memorandum persefahaman antara Sharjah Media City (Shams) dan Fakulti Filologi dan Komunikasi di University of Barcelona. Perjanjian itu ditandatangani oleh Rashid Abdullah Al Obad, Ketua Pengarah Sharjah Media City (Shams), dan Dr Joan G. Burguera, Dekan Fakulti Filologi dan Komunikasi di University of Barcelona. Memorandum tersebut mewujudkan rangka kerja kerjasama dalam bidang media, inovasi digital, keusahawanan, penyelidikan saintifik dan industri kreatif.

Memorandum itu turut menggalakkan pertukaran akademik dan profesional, program latihan, persidangan, seminar serta bengkel, di samping menyokong bakat negara, memupuk keusahawanan dan membantu menukar projek pelajar yang inovatif kepada produk media yang boleh dipasarkan, sekali gus memperkukuh komitmen Shams terhadap kerjasama dengan institusi akademik terkemuka.

Sumber: AETOSWire

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Galeri Multimedia/Foto Sedia Ada:
https://www.businesswire.com/news/home/20260628429537/en

Contacts

Hussain Al Mulla
Hussain.AlMulla@SGMB.ae

Sumber: Sharjah Government Media Bureau 

--BERNAMA 
+