PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 

Ogos 15, 2018 -Rabu

 
  PANTAI MERAH: TANAH LEMBAP TERBESAR DUNIA MENARIK BURUNG-BURUNG YANG JARANG DITEMUI

Wednesday 13/09/2017AsiaNet ​70047 

PANJIN, Liaoning, 13 Sept.,2017 /Xinhua-AsiaNet/--
 
Setiap musim luruh, Pantai Merah Panjin di timur laut Teluk Bohai, China dikerumuni dengan burung-burung migrasi. Hampir 100 jenis burung yang jarang ditemui, termasuk kren merah-mahkota, kren putih, bangau putih timur, angsa liar dan itik, berhenti di tanah lapang, berehat dan memulihkan kekuatan untuk pengembaraan mereka ke selatan untuk musim sejuk.
 
Dengan peningkatan ekologi tempatan, banyak burung telah memilih untuk menetap semasa musim sejuk di sana, menjadikan tanah itu syurga burung-burung. Ini adalah tempat paling utara di mana kren merah-mahkota liar menghabiskan musim sejuk. Bukan sebuah pantai yang berpasir seperti namanya, Pantai Merah adalah tanah paya yang paling baik di dunia dan mempunyai kedudukan penting dalam kajian kepelbagaian bio dan pemeliharaan tanah lembap.
 
Sebanyak 287 jenis burung, termasuk puluhan burung laut berharga seperti angsa putih, egret, heron, garganey dan angsa, tinggal di tanah ini. Ia juga merupakan tempat pembiakan saunders's gull dan phoca largha pallas.
 
Dalam penarafan oleh pihak berkuasa pelancongan China, Pantai Merah Panjin telah disenaraikan di antara kumpulan pertama negara bagi contoh destinasi untuk pelancongan tanah lembap. Dengan tanah sehingga 3,149 kilometer persegi, ia adalah tanah lembap terbesar di dunia.
 
Diliputi oleh rumpai merah lembayung yang terus berkembang pada 50 meter setahun ke laut, tanah lembap itu mempunyai keindahan yang tersendiri, memandangkan rumpai yang biasa terdapat di kawasan pantai di seluruh dunia adalah hijau. Penduduk tempatan mengambil tanah itu sebagai harta alam semulajadi. 
 
Pada akhir musim gugur, rumput tebal yang tumbuh di sepanjang pantai berubah merah terang. Masa terbaik untuk pergi ke Pantai Merah adalah dari bulan Mei hingga Oktober.
 
Landskap pelbagai warna menawarkan pesta untuk mata. Selain dari tanah paya merah, terdapat buluh hijau, minyak mentah hitam, laut biru, beras keemasan, ketam kelabu dan camar putih. Udara bersih, kaya dengan ion oksigen negatif, sangat menyegarkan.
 
Bandar Raya Panjin telah melabur banyak untuk membangunkan pelancongan semua-dalam-satu. Kemudahan-kemudahan termasuk mata air panas, rumah tetamu, Muzium Beras dan restoran yang sangat mudah diakses.
 
Untuk maklumat lanjut, sila hubungi Cik Li. +18642777977
 
SUMBER: Jawatankuasa Pentadbiran Resort Tanah Lembap Pantai Merah Panjin
 
Pautan Lampiran Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=296329
 
--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2018 MREM . All rights reserved.