ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Februari 28, 2024 -Rabu

 
  KEIO PLAZA HOTEL TOKYO MENGANJURKAN PAMERAN HINA-MATSURI (FESTIVAL ANAK PATUNG PEREMPUAN)

Friday 12/01/20186,800 Perhiasan Penuh dan Mengagumkan dan Setanggi Dipamerkan

TOKYO, 12 Jan (Bernama-BUSINESS WIRE) -- Keio Plaza Hotel Tokyo (KPH), satu daripada hotel antarabangsa yang paling berprestij di Jepun yang terletak di Shinjuku, Tokyo, akan menganjurkan satu pameran khas bertajuk “Hina-matsuri (Festival Anak Patung Perempuan Tradisional Jepun),” di mana 6,800 anak patung buatan tangan penuh hiasan dan menakjubkan dan perhiasan tradisional yang lain akan dipaparkan di lobi dari 1 Februari hingga 29 Mac, 2018. Pameran tahun ini juga akan mempunyai satu sudut istimewa yang menyerlahkan sejarah dan tradisi budaya setanggi Jepun.

Setanggi tiba semasa Zaman Asuka Jepun (Dari 592 hingga 710) yang pada asalnya sebagai sebahagian daripada agama Buddha dari luar negara. Lama kelamaan, setanggi menjadi satu bahagian intrinsik bagi amalan hias diri harian bagi rakyat Jepun, dan kemudiannya menjadi satu bahagian penting bagi budaya artistik rakyat Jepun yang membantu untuk mencerminkan suasana lagu dan musim mereka. Golongan bangsawan Jepun mula mencampurkan pelbagai bahan setanggi untuk digunakan sebagai minyak wangi bagi pakaian, dan pahlawan samurai Jepun biasanya menggunakan kayu wangi dalam kehidupan seharian mereka, dan ia berkembang menjadi satu bentuk seni kebudayaan yang bebas. Untuk menggambarkan pelbagai bau setanggi yang digunakan semasa pelbagai tempoh masa ini, “Yamadamatsu Incense-wood Co., Ltd.” yang sudah lama wujud di Kyoto dan Bandar Raya Kyoto akan mengambil bahagian di dalam pameran ini untuk menyediakan barangan kraftangan tradisional yang jarang ditemui dan kayu wangi untuk memperkenalkan sejarah budaya setanggi di Jepun. Kami juga akan menganjurkan bengkel khas bagi para tetamu kami untuk mengetahui tentang uncang wangian dalam budaya Jepun yang biasanya dibawa oleh kaum wanita Jepun dari pukul 11 pagi hingga pukul 4 petang  pada Khamis, 15 Februari 2018 dengan bayaran JPY1,000 untuk setiap peserta.

Selain itu, perhiasan seni hiasan gantung yang dijahit tangan secara khas dengan menggunakan kain sutera yang ditenun halus dari kimono lama oleh artis kuilt Mitsuyo Matsuo dan kira-kira 90 orang anggota Kumpulan beliau. Kerja tangan yang dibuat dengan teliti untuk pameran ini secara simbolik mencerminkan harapan untuk kesihatan dan kebahagiaan anak-anak. Di samping itu, anak patung kayu tradisional Mataro dari Kuil Kamikamo di Kyoto akan juga dipaparkan bersebelahan dengan perhiasan seni hiasan gantung setinggi 3.3 meter yang mengagumkan di kawasan lobi utama untuk mengalu-alukan tetamu ke hotel kami. Para tetamu kami dari seluruh pelusuk dunia amat kagum dengan kehebatan pameran utama ini, yang menawarkan peluang yang paling baik kepada tetamu untuk merakamkan gambar sebagai kenangan dari pameran ini.

Versi Lengkap Siaran Media

Hubungi
Keio Plaza Hotel Tokyo
Keiko Kawashima, +81-3-5322-8010
Pengurus Perhubungan Awam
keiko-kawashima@keioplaza.co.jp

Sumber: Keio Plaza Hotel Tokyo

Lihat siaran berita dan multimedia ini secara dalam talian di:
http://www.businesswire.com/news/home/20180111005046/en

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2024 MREM . All rights reserved.