ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

April 17, 2024 -Rabu

 
  HARGA JALUR LEBAR BAHARU UNTUK SEMUA

Tuesday 23/10/2018CYBERJAYA, 23 Okt (Bernama) -- Isu harga baharu internet jalur lebar talian tetap menjadi tumpuan mutakhir ini. Pengumuman oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) baru-baru ini menyaksikan penurunan harga jalur lebar talian tetap sehingga 56% dan menjadikan harga baharu tersebut dapat dinikmati oleh semua pelanggan Telco sedia ada. Pengerusi Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM), Mohamad Yusrizal Dato’ Yusoff menyokong inisiatif yang dilakukan oleh menteri Y.B Gobind Singh Deo dan kerjasama yang diberikan oleh penyedia perkhidmatan terutama Celcom, Maxis, TIME, dan TM bagi memastikan jalur lebar mampu dimiliki semua rakyat Malaysia.
 
Walaupun harga telah dikurangkan, CFM masih terus menerima beberapa jumlah pertanyaan dan juga rungutan yang disuarakan di media sosial CFM mengenai maklumat terperinci tentang tawaran baharu tersebut.  
 
Menurut Pengerusi CFM, “Semakan semula harga jalur lebar ini adalah sesuatu yang baharu kepada semua pelanggan dan pengguna, dan saya percaya bahawa mereka tidak mendapat maklumat yang mencukupi tentang harga, kelajuan dan butiran terma dan syarat. Sebagai sebuah forum pengguna yang memberi tumpuan kepada perkhidmatan telekomunikasi dan multimedia, kami sentiasa aktif berhubung dengan ahli-ahli kami (penyedia perkhidmatan) agar maklumat yang tepat dapat dikongsikan kepada semua pengguna.”
 
CFM telah menghimpunkan maklumat penting untuk rujukan pengguna mengenai harga baharu internet jalur lebar talian tetap:
 
 CELCOMMAXISTIMETM
Bilakah kadar harga baharu akan berkuat kuasa?16 September 2018
 
*Hanya di Sabah sahaja
13 September 2018
 
Pelanggan dapat menikmati harga baharu yang ditawarkan sebaik melanggan kontrak yang baru.
Sejak 7 Oktober 2018Sejak 12 Julai 2018
Adakah pengurangan harga pakej ini untuk semua termasuk pelanggan sedia ada?YaYaYaYa untuk Unifi Basic dan 100mbps
Bagi pelanggan sedia ada yang tidak mahu menaik taraf, adakah Telco menawarkan pengurangan kadar harga untuk pakej yang sama?Tiada diskaun untuk yang tidak memilih kelajuan baharu.
 
YaYa, pelanggan yang ingin mengekalkan kelajuan sedia ada pada harga baharu yang lebih murah mempunyai pilihan untuk menukarnya pada bila-bila masa di portal Self Care TIME.Semua pelanggan sedia ada akan dinaik taraf kepada kelajuan baharu secara automatik. Walau bagaimanapun, pelanggan masih mempunyai pilihan untuk menukar pakej yang mereka langgan di mana-mana kedai TMpoint.
 
Pakej tertentu yang ditawarkan mempunyai lanjutan kontrak. Pelanggan dinasihatkan untuk menghubungi penyedia perkhidmatan masing-masing untuk mendapatkan maklumat dan penjelasan lanjut.
 
Tambah beliau, “Selain itu, kami juga terus menerima aduan mengenai isu tiada liputan dan kelajuan. Di Malaysia, terdapat begitu banyak pilihan yang boleh didapati untuk pengguna. Kita mempunyai pelbagai pakej jalur lebar tanpa wayar dan jalur lebar satelit. Kita harus bijak dalam memilih pilihan terbaik dengan mengetahui jenis penggunaan kita dan tahap penggunaan masing-masing.”
 
Dengan langkah yang dilakukan oleh penyedia perkhidmatan ini, CFM yakin Malaysia mengorak satu lagi langkah ke hadapan untuk mencapai objektif Pelan Sambungan Seluruh Negara (NCP) untuk rakyat mendapat akses internet di seluruh negara.
 
Pada masa yang sama, CFM akan terus memantau perkhidmatan-perkhidmatan baharu yang ditawarkan penyedia perkhidmatan kepada pengguna dan akan menggalakkan pengguna menjadi lebih berinformasi dan mendapatkan maklumat yang tepat sebelum melanggan sebarang pakej. Untuk mengetahui maklumat lanjut tentang semua pakej jalur lebar, pengguna boleh melayari portal CFM di http://www.consumerinfo.my/jalur-lebar/?lang=ms   
 
 
#HakAndaKeutamaanKami
#JadilahPenggunaYangBijak

Sumber : Communications & Multimedia Consumer Forum of Malaysia (CFM)

UNTUK MAKLUMAT LANJUT, SILA HUBUNGI:
Nama: Noor Shahdiella Abd Manan   
Tel: 019 – 324 6036
Emel: shahdiella@cfm.my

Nama: Roharrashidah Abdul Halil
Tel: 017 – 896 1588
Emel: roharrashidah@cfm.my

Nama: Nur Shazwani Zainudin
Tel: 017 – 401 2010
Emel: shazwani@cfm.my

--BERNAMA

 

 
 
 

Copyright @ 2024 MREM . All rights reserved.