ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

April 17, 2024 -Rabu

 
  PERTIKAIAN BIL - MASALAH TELEKOMUNIKASI PALING TINGGI DILAPORKAN PENGGUNA KEPADA CFM

Wednesday 31/10/2018CYBERJAYA, 31 Okt (Bernama) -- Bagi suku ketiga (Q3) 2018, Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) telah menerima jumlah aduan paling tinggi iaitu sebanyak 1,496 aduan berbanding dua suku pertama pada tahun ini, menjadikan jumlah aduan keseluruhan yang diterima CFM dari Januari sehingga September 2018 sebanyak 3,266 aduan yang dilaporkan pengguna di seluruh Malaysia.

Table

“Daripada jumlah aduan tersebut, CFM berjaya menyelesaikan 86% aduan dalam tempoh kurang daripada 15 hari seperti yang telah ditetapkan di dalam Kod Amalan Am Pengguna untuk Industri Komunikasi dan Multimedia Malaysia (GCC),” kata Pengerusi CFM, Mohamad Yusrizal Dato’ Yusoff yang juga telah mempengerusikan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) CFM ke-17 di Auditorium MCMC, Cyberjaya pada hari ini. 
 
Mengikut rekod CFM setakat bulan September ini, Pertikaian Bil adalah antara aduan yang paling tinggi dilaporkan pengguna kepada CFM diikuti dengan Gangguan Perkhidmatan, Tiada Liputan untuk perkhidmatan Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi, Liputan 4G/LTE yang tidak memuaskan dan lain-lain.
 
“Masalah telekomunikasi mengenai perkhidmatan selular menjadi perkhidmatan yang paling kerap dilaporkan oleh pengguna diikuti dengan Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi dan perkhidmatan Jalur Lebar Tanpa Wayar. Kebanyakan aduan yang diterima adalah disebabkan masalah pertikaian bil dan isu tentang gangguan perkhidmatan,” kata Pengerusi CFM.
 
Selain itu, aduan berkaitan ‘Harga’ juga dilihat mencatat peningkatan yang paling ketara sejak Ogos lepas dengan jumlah sebanyak 13 aduan diterima dan telah meningkat kepada 64 aduan pada bulan September yang berkaitan dengan isu penurunan harga perkhidmatan jalur lebar yang disarankan oleh Menteri Komunikasi dan Multimedia, YB Gobind Singh Deo selepas pelaksanaan Standard Mandatori bagi Harga Capaian (MSAP) pada Jun lepas.
  
Tambah Mohamad Yusrizal, “Pengguna dinasihatkan agar sentiasa memastikan mereka mendapat maklumat yang mencukupi terutama dalam memilih perkhidmatan telekomunikasi dan tidak hanya tertarik kepada tawaran harga yang lebih murah tetapi perlu juga melihat kepada kualiti servis yang disediakan oleh pihak penyedia perkhidmatan.”
 
Baru-baru ini, beberapa penyedia perkhidmatan telah menurunkan harga perkhidmatan jalur lebar dan CFM akan terus memantau untuk memastikan pengguna terus mendapat kualiti perkhidmatan terbaik.
 
Penyedia perkhidmatan juga dinasihatkan agar sentiasa memberikan maklumat yang tepat kepada setiap pelanggan mereka dan pengguna juga perlu membaca terma dan syarat selain bertanya soalan kepada penyedia perkhidmatan sebelum melangggan agar isu masalah-masalah berkaitan telekomunikasi dapat dikawal di peringkat awal.
 
AGM CFM merupakan satu acara perjumpaan tahunan yang dihadiri oleh ahli-ahli CFM yang terdiri daripada pihak pembekal (syarikat penyedia perkhidmatan) dan pihak permintaan (persatuan pengguna) untuk membincangkan isu-isu semasa berkaitan pengguna untuk menambah baik industri komunikasi dan multimedia di Malaysia.
 
#HakAndaKeutamaanKami
#JadilahPenggunaYangBijak 


Mengenai CFM

 
Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) ditubuhkan pada bulan Februari 2001 dan telah ditetapkan sebagai salah satu forum industri oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC), selaras dengan Peruntukan Seksyen 189 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (AKM). Ia menjadi salah satu platform bagi industri dan pengguna/orang awam bagi menyumbang ke arah penambahbaikan perkhidmatan dan pembangunan polisi yang lebih baik dan konstruktif.

Peranan CFM bersama dengan pihak-pihak lain yang terlibat adalah untuk menggalakkan pembangunan industri komunikasi dan multimedia di Malaysia dan melindungi kepentingan pengguna dengan menggalakkan etika perkhidmatan berkualiti tinggi melalui kawal selia kendiri. CFM juga menjadi pemudah cara kepada pengguna untuk melaporkan aduan tentang perkhidmatan komunikasi dan multimedia.

Jika terdapat aduan mengenai perkhidmatan komunikasi dan multimedia yang tidak diselesaikan, pengguna boleh mengemukakan aduan melalui saluran berikut:

PORTAL ADUAN 
https://aduan.skmm.gov.my
(sistem bersepadu bersama SKMM)

APLIKASI MUDAH ALIH
Muat turun aplikasi “MY MOBILE RIGHTS” di Google Play Store dan App Store

PEJABAT
CFM
Suruhanjaya Komunikasi & Multimedia Malaysia (MCMC), Off Persiaran Multimedia Jalan Impact, 63000 Cyberjaya, Selangor


Untuk dapatkan lebih banyak maklumat dan tip berguna, sila layari portal CFM:

PORTAL CFM 
www.cfm.my
www.consumerinfo.my 


SUMBER : Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM)


UNTUK MAKLUMAT LANJUT, SILA HUBUNGI:
Nama : Noor Shahdiella Abd Manan
Tel : 019-3246036
Emel : shahdiella@cfm.my                               

Nama : Roharrashidah Abdul Halil      
Tel : 017-8961588                              
Emel : roharrashidah@cfm.my                         

Nama : Nur Shazwani Zainudin  
Tel : 017-4012010
Emel : shazwani@cfm.my 

--BERNAMA    

 
 
 

Copyright @ 2024 MREM . All rights reserved.