PIPOC 2007  
       
  LANGKAWI INTERNATIONAL DIALOGUE  
       
  IKIM :THE ROLE OF ISLAMIC  
       
  KL OIC HEALTH  
       
  PERAK ROYAL EVENT  
       
  DEVELOPING 8 (D8) MINISTERS MEETING ON FOOD SECURITY  

 
 
 

Februari 25, 2020 -Selasa

 
  KOLEKSI PAKAIAN DIWARNAKAN DENGAN TUMBUH-TUMBUHAN KAUM ETNIK LI DAN DIREKA OLEH JINXIU ZHIBEI MEMENANGI ANUGERAH EMAS PADA PERTANDINGAN REKA BENTUK PAKAIAN FORMAL ANTARABANGSA CHINA

Thursday 02/01/2020Table
Koleksi Pakaian Diwarnakan dengan Tumbuh-tumbuhan Kaum Etnik Li


AsiaNet 82361

HAIKOU, China, 2 Jan., 2020 /Xinhua-AsiaNet/ --

 
Baru-baru ini, Pertandingan Reka Bentuk Pakaian Formal Antarabangsa Keqiao-China ketiga yang bertemakan “Rites as Clothes” telah diadakan di Wilayah Zhejiang, China. Hainan Jinxiu Zhibei Industry Co., Ltd. (Jinxiu Zhibei) telah memenangi anugerah emas berdasarkan kepada koleksi pakaian yang diwarnakan dengan tumbuh-tumbuhan kaum etnik Li, yang mempamerkan keindahan kain broked Li dalam satu pertandingan antarabangsa, membawa kegemilangan kepada Hainan dan meningkatkan konotasi kebudayaan bagi komoditi pelancongan Hainan.

Pertandingan itu telah menerima lebih daripada 300 penyertaan yang dibuat oleh universiti, pereka bebas dan syarikat dari pelbagai negara, termasuk China, United Kingdom, Perancis, Korea Selatan dan Belarus. Koleksi pakaian yang diwarnakan dengan tumbuh-tumbuhan kaum etnik Li dan direka oleh Jinxiu Zhibei telah memenangi anugerah emas. Menurut pengenalan itu, hasil kerja pemenang anugerah Jinxiu Zhibei telah berkembang daripada kain broked Li di Hainan. Kaum etnik Li amat cekap dalam memintal kekabu untuk menjadi benang dan mewarnakan pakaian dengan tumbuh-tumbuhan sejak zaman purba. Mereka menambah simbol-simbol benda-benda semula jadi dan kehidupan dan senario yang penuh kesukaran kepada kain broked Li. Kaum etnik Li memberikan banyak inspirasi kepada pereka di Jinxiu Zhibei dan hasilnya dihargai oleh pakar-pakar dan hakim-hakim.

Kaum etnik Li adalah satu daripada kaum etnik di China. Sejak zaman purba, orang Li telah tinggal di Hainan, China. Sebagai sebuah fosil hidup di dalam sejarah tekstil China, Kain Broked Li adalah fabrik kapas paling awal di China, dan mempunyai sejarah selama 3,000 tahun. Totem bagi corak kain Broked Li adalah sangat unik dan dikenali sebagai “inskripsi ahli ramal” bagi suku etnik Li. Teknik mewarnai dan sulaman tradisional bagi suku etnik Li telah dimasukkan di dalam kumpulan pertama bagi senarai warisan kebudayaan tak ketara kebangsaan pada tahun 2006. Teknik mewarnai dan sulaman tradisional bagi suku etnik Li telah dimasukkan ke dalam “Warisan Kebudayaan Tak Ketara yang Memerlukan Perlindungan Segera” pada tahun 2009, menduduki di kalangan senarai warisan kebudayaan tak ketara yang bertaraf dunia.

Guo Kai, Pengerusi bagi Hainan Jinxiu Zhibei Industry Co., Ltd., memperkenalkan bahawa Jinxiu Zhibei, sebagai sebuah syarikat profesional yang mengintegrasikan warisan, pembangunan, R&D, perlindungan dan pengeluaran Kain Broked Li, telah komited untuk mencari kaedah yang berkesan bagi melindungi dan mengembangkan Kain Broked Li sejak penubuhannya. Sepanjang 10 tahun yang lalu, Jinxiu Zhibei telah membina pangkalan latihan Kain Broked Li dengan jayanya di Pergunungan Wuzhi, Qiongzhong dan Ledong di Hainan.
 
Sumber: Hainan Jinxiu Zhibei Industry Co., Ltd.
 
Pautan Lampiran Imej:
http://asianetnews.net/view-attachment?attach-id=354877  

--BERNAMA

 
 
 

Copyright @ 2020 MREM . All rights reserved.