ADGSOM1 & ADGMIN1  
       
  LAUNCH OF THE 50TH ANNIVERSARY CELEBRATION OF RUKUN NEGARA  
       
  KL SUMMIT 2019  
       
  HAWANA 2018  
       
  AES 2016  
       

 
 
 

Jun 19, 2024 -Rabu

 
  ​INDUSTRI MANGGA MENERAJUI BAISE KE JALAN "MANGGA" YANG MENONJOL KEPADA PENCERGASAN SEMULA LUAR BANDAR

Friday 12/04/2024

AsiaNet 0200091

BAISE, China, 12 Apr., 2024 /Xinhua-AsiaNet/--

Bandar raya Baise di Wilayah Autonomi Guangxi Zhuang adalah satu daripada kawasan pengeluar mangga yang utama di China. Selepas 40 tahun pembangunan, ia telah menjadi "kunci emas" kepada kemakmuran bagi penduduk di Baise. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, memanfaatkan kelebihannya di kawasan penanaman mangga, Baise telah dengan pantas membentuk satu rantaian perindustrian yang teguh. Menurut Pusat Pembangunan Industri Buah Baise, pada tahun 2023, jumlah kawasan mangga di Baise telah mencapai 1.37 juta mu (kira-kira 913.33 kilometer persegi), yang mencakupi kira-kira 24.19% daripada jumlah kawasan mangga di China; pengeluarannya ialah 1.25 juta tan, yang mewakili kira-kira 27.8% daripada jumlah pengeluaran mangga negara, dengan nilai keluaran komprehensif sebanyak 19.2 bilion yuan. Penembusan berterusan bagi sasaran "juta" berganda di dalam kawasan penanaman dan pengeluaran telah menjadikan Baise sebagai pangkalan pengeluaran mangga terbesar di kalangan bandar raya peringkat wilayah di negara itu.
 
Penanaman mangga, sebagai sebuah industri yang berintensifkan buruh, telah memainkan satu peranan penting di dalam strategi negara seperti pembasmian kemiskinan dan pencergasan semula luar bandar. Di kawasan pengeluar utama mangga di Baise, yang bergantung kepada 9 perusahaan terkemuka peringkat wilayah autonomi, 27 kawasan demonstrasi penanaman mangga teras di peringkat daerah dan ke atas telah diwujudkan, yang mengintegrasikan pelancongan persiaran dan masa lapang. Kawasan demonstrasi di peringkat wilayah autonomi, bandar raya dan daerah telah memainkan satu peranan yang lengkap di dalam memacukan pertumbuhan ekonomi di kawasan sekitar, mengeluarkan hampir 200,000 orang daripada paras kemiskinan. Pada tahun 2016, di Persidangan Pembasmian Kemiskinan Industri Kebangsaan, mangga Guangxi menjadi satu daripada 10 contoh ciri-ciri pembasmian kemiskinan industri yang dipromosikan di seluruh negara; pada tahun 2020, "Guangxi Tiandong: Teknologi Memimpin Pemacu Hijau - Mangga Berubah Menjadi Emas" telah dipilih sebagai satu daripada 100 kes tipikal bagi pembasmian kemiskinan industri oleh Pejabat Pembasmian Kemiskinan Majlis Negeri.
 
Baise telah memainkan "Kad Teknologi" dengan cukup berkesan. Perkembangan pesat bagi penanaman, pengeluaran dan nilai keluaran telah merangsang kuasa intrinsik bagi sistem penyelidikan dan pembangunan. Dengan memberi tumpuan kepada isu-isu utama di dalam industri benih, Baise bukan sahaja membina sebuah platform data besar untuk industri mangga tetapi juga melaksanakan projek bagi mendigitalkan industri ini dan menubuhkan platform awan pintar untuk membangunkan pertanian digital. Di samping itu, usaha telah dipergiatkan untuk meningkatkan sumber germ plasma, dengan memberi tumpuan kepada penyelidikan di dalam teknologi pembiakan mangga dan inovasi germ plasma, teknologi baharu untuk penanaman kemudahan, dan sejumlah 107,000 orang petani telah dilatih. 
 
Baise telah menggunakan "Kad Industri" itu dengan berkesan. Sehingga tahun 2023, bandar raya ini telah memperkenalkan 14 perusahaan untuk pemprosesan mendalam bagi mangga. Kapasiti bandar raya itu untuk pemprosesan mendalam mangga telah mencapai 300,000 tan, dengan nilai keluaran melebihi 1.5 bilion yuan, meningkatkan nilai tambah produk dengan ketara. Pada masa yang sama, ia telah mewujudkan kawasan pengeluaran pemprosesan mendalam mangga yang terbesar di negara itu. Pada tahun 2023, pada Persidangan Pembangunan Industri Mangga China yang diadakan di Baise, mangga Baise, dengan nilai jenama sebanyak 10.556 bilion yuan, menduduki tempat ke-32 di dalam senarai 100 teratas bagi jenama serantau kebangsaan (petunjuk geografi).
 
Baise telah memainkan "Kad Perkhidmatan" dengan berkesan. Dengan membina rantaian sejuk logistik dan pangkalan pengisihan, memperkenalkan syarikat logistik seperti SF Express, Sanke, dan CIMC untuk membina logistik penggudangan berskala besar, dengan menambahkan 152,000 tan kapasiti penggudangan suhu bilik dan 58,000 tan kapasiti penggudangan suhu rendah, ia telah dipertingkatkan kapasiti kawalan risiko mereka untuk industri mangga.
 
Baise, dengan mencipta sebuah kluster industri mangga yang bercirikan kuasa yang meliputi pengeluaran, pemprosesan, peredaran, penyelidikan dan perkhidmatan, telah membangunkan "mangga kecil" menjadi sebuah "industri besar".
 
Sumber: Pusat Pembangunan Industri Buah Baise 

--BERNAMA
 

 
 
 

Copyright @ 2024 MREM . All rights reserved.